Cwibak z fasoli Piękny Jaś - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Wyjątkowa odmiana fasoli - Piękny Jaś - charakteryzuje się niską wilgotnością i specyficznym, lekko słodkawym smakiem, który zawdzięcza, między innymi, bardzo wysokiej zawartości magnezu w glebach. Cwibak z fasoli jest wpisany na listę produktów tradycyjnych.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ugotowaną i wystudzoną fasolę miażdżymy ubijaczką do ziemniaków.
  4. Drożdże rozrabiamy ze szczyptą soli, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, potem dodajemy do masy fasolowej.
  5. Dodajemy jaja, sól i roztopione masło, dokładnie mieszamy.
  6. Można dodać o połowę mniej masła, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste, ale mniej zwarte. Całość mieszamy.
  7. Dosypujemy mąkę po trochu, ciągle mieszając.
  8. Wsypujemy tyle mąki, by ciasto dało się nakładać łyżką.
  9. Dodajemy cukier, bakalie i mieszamy je z masą.
  10. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 2 godziny.
  11. Bez powtórnego wyrabiania nakładamy ciasto do keksówki i delikatnie wyrównujemy.
  12. Pieczemy przez około 40-50 minut.
  13. Studzimy i dekorujemy ulubionymi pikami.

Nasze babki się nie myliły - cwibak jest przepyszny!  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy