Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą i orzechami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
- 80 g masła
- 1 jajo
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie orzechów pecan Bakalland
- 1 łyżka masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
Przygotowanie
Szybkie kruche ciasto, trochę dodatków i już prawie można jeść znakomite ciasteczka kakaowe!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, kakao, pokrojoną czekoladę i nieco mniej tłuszczu niż w przepisie na opakowaniu.
- Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Z ciasta formujemy okrągłe ciasteczka.
- Wstawiamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Po upieczeniu ciasteczka smarujemy z jednej strony kajmakiem i obsypujemy drobno posiekanymi orzeszkami.
- Dekorujemy ulubionym pikiem.
Orzeszki dodadzą chrupkości, a biała czekolada łagodności - gwarantujemy, że szybko zostaną zjedzone. :)
Maria
06-07-2023
Ocena:
Polecam:)