Lody kajmakowe z solą morską - przepis Anny
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
40 min.
Składniki
Nadzienie:- 2 opakowania dowolnej posypki Decorada Delecta
- 300 ml śmietany 36%
- 200 ml mleka
- 200 ml masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
- 2 duże żółtka
- 30 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
Przygotowanie
Uwielbiacie połączenie karmelu z solą? Gdy posmakujecie lodów kajmakowych z solą, już nigdy nie będziecie mogli się im oprzeć.
- Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
- W garnuszku podgrzewamy mleko i śmietanę do zagotowania.
- Dodajemy masę jajeczną i, cały czas mieszając, podgrzewamy aż do zgęstnienia - uważamy, aby krem się nie zagotował!
- Dodajemy masę krówkową i dokładnie mieszamy krem, aż do rozpuszczenia i powstania gładkiej masy.
- Krem zestawiamy z ognia i studzimy.
- Opcja z maszyną do lodów:
- Masę wlewamy do zmrożonego w zamrażarce pojemnika w maszynie do lodów i włączamy maszynę na około 45 minut.
- W czasie miksowania dodajemy rozgniecioną na drobne kryształki sól morską.
- Gotowe lody przekładamy łyżką do lodów do pucharków i dekorujemy posypkami.
- Opcja bez maszyny do lodów:
- Masę przelewamy do szklanej miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na około 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmujemy miskę i miksujemy masę na najwyższych obrotach przez kilka minut, po czym ponownie wstawiamy ją do lodówki na 2 godziny.
- Czynność powtarzamy jeszcze 2-3 razy.
- W czasie ostatniego miksowania dodajemy posypkę oraz sól - warto ją wcześniej nieco rozgnieść, np. przy pomocy łyżki.
- Przelewamy do pojemnika z pokrywką.
- Lody przechowujemy w zamrażalniku i wyciągamy na 5 minut przed podaniem.
- Dekorujemy pikiem.
Po prostu pyszne!