Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody (1 szklanka)
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- 3 łyżki kakao
- 500 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 1/3 szklanki suszonych kwiatów lawendy
- 3-4 łyżki płatków migdałowych Bakalland
- 250 g świeżych jeżyn
- kwiaty lawendy
Przygotowanie
Zapach lawendowych bukietów sprawdza się nie tylko w dekoracji wnętrz, ale również...w cukiernictwie! Lawendowa karpatka to idealny przepis na parapetówkę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
- Dwie tortownice o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę.
- Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
- Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozprowadzamy w tortownicy tak, by powstały 2 blaty.
- Każdy z blatów wypiekamy przez 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
- Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek, całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
- Krem odstawiamy do wystudzenia, a gdy osiągnie temperaturę pokojową, miksujemy z miękkim tłuszczem i dodajemy na koniec suszone kwiaty lawendy.
- Wystudzony blat układamy na paterze, następnie wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.
- Wierzch wykańczamy świeżymi jeżynami, płatkami migdałów i kwiatami lawendy.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego!
Antonina
06-07-2023
Ocena:
Idealne na ciepłe dni i łatwe do przygotowania, polecam:)