fbpx
Drożdżowe zawijaki wygnanowskie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Drożdżowe zawijaki wygnanowskie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 3 jaja (1 żółtko i 2 jaja)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 80 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych
Owoce:
  • 500 g truskawek; możesz użyć innych owoców; jabłek; gruszek; jagód; śliwek czy wiśni

Przygotowanie

Historia zawijaków wiąże się ze wsią Wygnanka położoną w gminie Kąkolewnica Wschodnia, gdzie wszyscy przepadali za pysznymi, regionalnymi wypiekami – zawijakami, zwanymi również owijakami, serwowanymi w niedzielę i święta.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy dokładnie i wyrabiamy je około 5 minut.
  4. Odstawiamy szczelnie przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek.
  6. Na 2/3 placka rozkładamy owoce i zwijamy, składając na trzy jak roladę.
  7. Całą roladę dzielimy na kilka części.
  8. Odstawiamy na blachę do wyrośnięcia.
  9. Smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy 25 minut.
  10. Gotowe zawijaki dekorujemy pikiem.

Zawijaki doskonale się sprawdzą na drugie śniadanie, jak i słodki deser w ciągu dnia.  

Drożdżowe zawijaki wygnanowskie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+