Owocowa królowa - karpatka z truskawkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 200 g masła
  • 1 kg truskawek
  • kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie

Wybór królowej ciast nie jest prosty, ale ta karpatka z truskawkami z pewnością na taki tytuł zasługuje. Przekonajcie się sami!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Trzy tortownice o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozprowadzamy w tortownicy, tak by powstały 3 blaty.
  6. Każdy z blatów wypiekamy przez 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
  7. Truskawki myjemy i suszymy.
  8. Połowę truskawek miksujemy i przecieramy przez sitko, aby uzyskać 500 ml gładkiego purée truskawkowego.
  9. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml truskawkowego purée.
  10. Pozostałą część masy truskawkowej gotujemy i dodajemy do niej rozprowadzony krem.
  11. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
  12. Miksujemy wystudzoną masę, dodając do niej porcjami miękką margarynę lub masło.
  13. Pozostałe truskawki kroimy na ćwiartki.
  14. Pierwszą warstwę wystudzonego ciasta przekładamy przygotowanym kremem i kilkoma truskawkami, a następnie przykrywamy kolejną warstwą ciasta i powtarzamy czynność.
  15. Na wierzchu ciasta układamy truskawki i dekorujemy całość listkami mięty.
  16. Zdobimy pikiem.

Przyznacie, że truskawkowa korona idealnie wieńczy tę karpatkę.

Owocowa królowa - karpatka z truskawkami - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy