Kakaowy tort dacquoise z kremem chałwowym i pistacjami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie bezy Delecta
- 125 ml zimnej wody
- 3 łyżki kakao
- 1 opakowanie budyniu smak śmietankowy Delecta
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 50 g pasty tahini
- 4 łyżki sera mascarpone
- 1 opakowanie pistacji Bakalland
- 50 g chałwy
Przygotowanie
Elegancki tort bezowy z dodatkiem pistacji i kremu chałwowego to deser grzechu wart. Każdy się skusi! :)
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150 stopni C (bez termoobiegu).
- Do wysokiego naczynia wsypujemy zawartość opakowania z mieszanką do wypieku ciasta domowego, wlewamy wodę oraz kakao i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.
- Papier do pieczenia przycinamy do wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika i rysujemy okrąg o średnicy 26 cm.
- Gotową masę rozkładamy równo na narysowanym okręgu.
- Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 60 minut.
- Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 500 ml i dodając 4 łyżki cukru.
- Miskę z gotowym budyniem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
- Wystudzony budyń miksujemy z pastą tahini, a następnie dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.
- Pistacje siekamy na drobne kawałki, a chałwę kruszymy.
- Bezę przekrajamy. Na pierwszym blacie kładziemy krem, posypujemy pistacjami i chałwą, a następnie przykrywamy drugą połową blatu bezowego.
- Dekorujemy ulubionym pikiem.
Lekkie jak chmurka bezy to smak dzieciństwa - na pewno zasmakują naszym milusińskim.