Ciasto marchewkowe z jabłkami i sosem cytrynowym - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Sos:
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g masła
Dekoracja:
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Ciasto marchewkowe to wspaniały przysmak, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi. Z dodatkiem jabłek i sosu cytrynowego może być zaczątkiem wspaniałej uczty.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszankę do wypieku ciasta marchewkowego łączymy z jajami, wodą i olejem.
  4. Jabłka kroimy w kostkę i dorzucamy do ciasta, mieszając wszystko do połączenia składników.
  5. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia.
  6. Cytryny parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę z jednej z nich do miseczki.
  7. Następnie z cytryny wyciskamy sok, zagotowujemy, dodajemy cukier, otartą skórkę i gotujemy wszystko razem do uzyskania gładkiego kremu.
  8. Na końcu dodajemy masło i rozpuszczamy, ciągle mieszając.
  9. Ciasto polewamy ciepłym sosem cytrynowym lub posypujemy cukrem pudrem.
  10. Dekorujemy pikiem.

Pora zadzwonić po przyjaciół i spotkać się na wspólnym pałaszowaniu.

Ciasto marchewkowe z jabłkami i sosem cytrynowym - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy