1h 12 porcji Łatwy
Czekoladowe ciasto z wiśniami
Czekoladowe ciasto z wiśniami

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • mleko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki wiśniówki

Jak przygotować czekoladowe ciasto z wiśniami?

Wiśnie zatopione w cieście czekoladowym są jak pierwszy pocałunek – zaskakują, napełniają rozkosznym dreszczem, a ich smak przywodzi na myśl same dobre wspomnienia.

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu), a keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W misce ubijamy jajka z cukrem, które następnie mieszamy z wiśniówką i masłem.
  3. Stopniowo dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia mieszając na gładką masę.
  4. Następnie dolewamy mleko tak, by konsystencja ciasta nie była za gęsta.
  5. Dodajemy wiśnie i mieszamy delikatnie, by ciasto nie opadło.
  6. Przelewamy masę do 2/3 keksówki i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.
  7. Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.

Czujecie ten zapach? Tak właśnie pachnie pierwsza miłość.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: