fbpx
Czekoladowe ciasto z wiśniami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Czekoladowe ciasto z wiśniami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • mleko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki wiśniówki

Przygotowanie

Wiśnie zatopione w cieście czekoladowym są jak pierwszy pocałunek - zaskakują, napełniają rozkosznym dreszczem, a ich smak przywodzi na myśl same dobre wspomnienia.

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu), a keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W misce ubijamy jajka z cukrem, które następnie mieszamy z wiśniówką i masłem.
  3. Stopniowo dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia mieszając na gładką masę.
  4. Następnie dolewamy mleko tak, by konsystencja ciasta nie była za gęsta.
  5. Dodajemy wiśnie i mieszamy delikatnie, by ciasto nie opadło.
  6. Przelewamy masę do 2/3 keksówki i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.
  7. Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.

Czujecie ten zapach? Tak właśnie pachnie pierwsza miłość.

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Ania

06-07-2023

Ocena:

Wyszło pyszne, napewno znowu upiekę:)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+