Sernik z mascarpone na spodzie z musli z bloga
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:
  • 200 g musli Ba! 5 owoców leśnych Bakalland
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
Nadzienie:

Przygotowanie

Na moim blogu pojawiło się już kilka wariacji na temat sernika - wszystkie trafione w dziesiątkę. Nie inaczej będzie i tym razem! Sernik z mascarpone na spodzie z musli z galaretką z owoców leśnych autorstwa Natalii z bloga poezja-smaku.pl to prawdziwa uczta dla podniebienia. Sernik Natalii bardzo różni się od klasycznego, twarogowego - jest delikatniejszy, bardziej kremowy i ma cudowną konsystencję. Kwaskowe owoce leśne doskonale z nim współgrają, a spód z chrupiącego musli... z resztą sami spróbujcie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mascarpone i ricottę umieszczam w dzieży miksera i miksuję z białym cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Do kremu dodaję po jednym jajku, a na końcu wlewam śmietanę kremówkę, miksując na wolnych obrotach. W malakserze rozdrabniam musli na pył, dodając następnie mąkę pszenną i rozpuszczone masło - całość powinna połączyć się w mokrą kruszonkę. Wylepiam nią dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21-22 cm. Na spód z musli wylewam masę serową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (bez termoobiegu). Całość piekę przez 15 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni C i piekę kolejne 80 minut. Po upieczeniu sernik zostawiam jeszcze na 10 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a po tym czasie wyciągam go i odstawiam do ostudzenia. Mrożone owoce podgrzewam w rondelku wraz z cukrem waniliowym i ok. 1/4 szklanki wody, a gdy woda się zagotuje - gotuję całość około 5 minut. Owoce odstawiam z ognia, lekko studzę i dodaję galaretkę, a następnie odstawiam do całkowitego ostudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wykładam ją na ostudzony sernik i wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy