fbpx
Bananowy sernik Elvisa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bananowy sernik Elvisa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 250 g ciastek pełnoziarnistych
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie:Dekoracje:
  • 60 g cukru
  • banany

Przygotowanie

Sernik Elvisa jest inspirowany ulubionymi kanapkami króla rock'n'rolla - z masłem orzechowym i bananami. To wyjątkowo zgrany duet, który dobrze pasuje do sernika.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Składniki na spód rozdrabniamy w malakserze, a następnie powstałymi okruchami wylepiamy spód tortownicy o średnicy 24 cm.
  3. Podpiekamy spód przez 10 minut w nagrzanym piekarniku.
  4. Banany miksujemy ze śmietaną, masłem orzechowym i aromatem waniliowym.
  5. Do miski wkładamy ser oraz cukier, a następnie miksujemy na wolnych obrotach, dodając masę bananowo-orzechową.
  6. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo po jednym jaju i miksujemy.
  7. Wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy po raz ostatni.
  8. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom, a na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne lub foremkę z wrzątkiem – para wodna będzie nawilżała sernik.
  9. Pieczemy przez około 65 minut w 170 stopni C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 5 minut.
  10. Potem bardzo lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do ostudzenia.
  11. Następnie wstawiamy je na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  12. Na patelni karmelizujemy cukier i za pomocą widelca robimy karmelowe nitki, które zostawiamy do zastygnięcia.
  13. Przed podaniem dekorujemy ciasto bananami, nitkami z karmelu i ulubionymi pikami.

To pyszne i efektowne ciasto nada się nie tylko na specjalne okazje. Nie szczędźmy masła orzechowego i wybierzmy duże banany - będzie pysznie!

Bananowy sernik Elvisa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+