Składniki
Ciasto:- 250 g ciastek pełnoziarnistych
- 80 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kg mielonego sera białego
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 3 banany
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka aromatu waniliowego Delecta
- 4 jaja
- 2 łyżki budyniu smaku waniliowy Delecta
- 60 g cukru
- banany
Przygotowanie
Sernik Elvisa jest inspirowany ulubionymi kanapkami króla rock'n'rolla - z masłem orzechowym i bananami. To wyjątkowo zgrany duet, który dobrze pasuje do sernika.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
- Składniki na spód rozdrabniamy w malakserze, a następnie powstałymi okruchami wylepiamy spód tortownicy o średnicy 24 cm.
- Podpiekamy spód przez 10 minut w nagrzanym piekarniku.
- Banany miksujemy ze śmietaną, masłem orzechowym i aromatem waniliowym.
- Do miski wkładamy ser oraz cukier, a następnie miksujemy na wolnych obrotach, dodając masę bananowo-orzechową.
- Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo po jednym jaju i miksujemy.
- Wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy po raz ostatni.
- Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom, a na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne lub foremkę z wrzątkiem – para wodna będzie nawilżała sernik.
- Pieczemy przez około 65 minut w 170 stopni C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 5 minut.
- Potem bardzo lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do ostudzenia.
- Następnie wstawiamy je na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Na patelni karmelizujemy cukier i za pomocą widelca robimy karmelowe nitki, które zostawiamy do zastygnięcia.
- Przed podaniem dekorujemy ciasto bananami, nitkami z karmelu i ulubionymi pikami.
To pyszne i efektowne ciasto nada się nie tylko na specjalne okazje. Nie szczędźmy masła orzechowego i wybierzmy duże banany - będzie pysznie!