
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
10
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 300 g mąki
 - 150 g serka kremowego
 - 4 łyżki cukru
 - 6 łyżek mleka
 - 6 łyżek oleju
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
 
- 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym z białą czekoladą Delecta
 - 60 g miechunki peruwiańskiej Złote Owoce Bakalland
 - 2 łyżki cukru
 - ulubiony dżem
 - 1 jajo
 
- cukier puder
 - 2 łyżki migdałów w płatkach Bakalland
 
Przygotowanie
Miechunka to zdrowy, ale mało popularny owoc, który warto wykorzystać w przepisie na serowe pakieciki. Na pewno wszystkim zasmakuje!
- Budyń przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce.
 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
 - Miksujemy serek z cukrem, po czym dodajemy mleko i olej.
 - Miksujemy całość przez kilka minut, aż masa stanie się jednolita.
 - Następnie wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
 - Ciasto przekładamy na posypaną mąką powierzchnię i formujemy z niego walec, który dzielimy na 10 równych części.
 - Każdą z nich rozwałkowujemy na kółka o średnicy około 12 cm.
 - Na środek każdego okręgu wykładamy 1 sporą łyżkę budyniu, złote owoce miechunki i małą łyżeczkę dżemu.
 - Zawijamy dwa brzegi na siebie, tworząc pakiecik, i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
 - Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem oraz migdałami.
 - Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut, do ładnego zarumienienia.
 - Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, płatkami migdałów i dekorujemy pikiem.
 
Pakieciki serowe to nietypowy, pyszny deser, który podbije serca gości na przyjęciu.




