Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym z białą czekoladą Delecta
  • 60 g miechunki peruwiańskiej Złote Owoce Bakalland
  • 2 łyżki cukru
  • ulubiony dżem
  • 1 jajo
Dekoracje:

Przygotowanie

Miechunka to zdrowy, ale mało popularny owoc, który warto wykorzystać w przepisie na serowe pakieciki. Na pewno wszystkim zasmakuje!

  1. Budyń przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Miksujemy serek z cukrem, po czym dodajemy mleko i olej.
  4. Miksujemy całość przez kilka minut, aż masa stanie się jednolita.
  5. Następnie wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
  6. Ciasto przekładamy na posypaną mąką powierzchnię i formujemy z niego walec, który dzielimy na 10 równych części.
  7. Każdą z nich rozwałkowujemy na kółka o średnicy około 12 cm.
  8. Na środek każdego okręgu wykładamy 1 sporą łyżkę budyniu, złote owoce miechunki i małą łyżeczkę dżemu.
  9. Zawijamy dwa brzegi na siebie, tworząc pakiecik, i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  10. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem oraz migdałami.
  11. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut, do ładnego zarumienienia.
  12. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, płatkami migdałów i dekorujemy pikiem.

Pakieciki serowe to nietypowy, pyszny deser, który podbije serca gości na przyjęciu.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy