Jogurtowa babka kakaowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Dekoracje:

Przygotowanie

Ochota na szybki, prosty wypiek "bez wydziwiania" i skomplikowanych składników? Oto nasza propozycja - szybka babka jogurtowo-kakaowa!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem.
  3. Mąkę, kakao, sól i sodę łączymy w dużej misce.
  4. Cukier puder ucieramy  z masłem na puszysty krem, następnie dodajemy lekko ubite jaja i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka masa.
  5. Do masy jajecznej dodajemy mleko wymieszane z jogurtem waniliowym, a następnie ciągle mieszamy i powoli wsypujemy mąkę.
  6. Na koniec dodajemy bakalie.
  7. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut.
  8. Po upieczeniu pozostawiamy babkę do wystudzenia w formie.
  9. Z roztopionych czekolady, masła i śmietanki przygotowujemy polewę czekoladową.
  10. Po wyjęciu dekorujemy ciasto polewą i płatkami migdałów oraz wybranym pikiem.

Szybka w przygotowaniu babka znika równie szybko. Może warto przygotować podwójną porcję? :)

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy