Tort lodowy snikers - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Brownie:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 45 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • Sos karmelowy:
  • 20 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Warstwa lodowa:
  • 500 g serka kremowego
  • 100 ml mleka
  • 300 g masła orzechowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300 g orzeszków ziemnych Bakalland

Przygotowanie

Połączenie orzechów, karmelu, lodów i brownie to najlepsze, co może nas spotkać w upalny dzień. Pożywna, orzeźwiająca i zniewalająco pyszna przekąska.

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w misce.
  4. Do szklanki wody wlewamy ocet i mieszamy.
  5. Łączymy składniki ze sobą i dokładnie mieszamy, na końcu wlewając olej.
  6. Krótko mieszamy mikserem do połączenia składników.
  7. Wlewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
  9. W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło.
  10. Zasypujemy je cukrem, podgrzewając około 3-5 minut, aż cukier zbrązowieje.
  11. W trakcie podgrzewania nie mieszamy, a jedynie lekko potrząsamy rondelkiem, w razie potrzeby.
  12. Kiedy cukier już się rozpuści i skarmelizuje, powoli wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy.
  13. Dodajemy sól i podgrzewamy jeszcze przez około 3 minuty, ciągle mieszając, aż do uzyskania idealnie gładkiego sosu.
  14. Miksujemy serek, mleko i cukier.
  15. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy.
  16. Na dno tortownicy wykładamy pierwszy krążek ciasta brownie.
  17. Polewamy sosem karmelowym i zasypujemy połową orzeszków ziemnych i przykrywamy połową masy lodowej.
  18. Wykładamy następny krążek brownie i znów polewamy karmelem, posypujemy orzeszkami i przykrywamy drugą częścią masy.
  19. Tort wkładamy do zamrażarki na całą noc.
  20. Przed podaniem polewamy mleczną czekoladą stopioną ze śmietanką.
  21. Dekorujemy pikiem.

Już po pierwszej łyżeczce wiadomo, że na jednej się nie skończy. Smacznego!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy