Składniki
Brownie:- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 45 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- Sos karmelowy:
- 20 g masła
- 100 g cukru
- 100 ml śmietanki 36%
- 1/3 łyżeczki soli
- Warstwa lodowa:
- 500 g serka kremowego
- 100 ml mleka
- 300 g masła orzechowego
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g orzeszków ziemnych Bakalland
Przygotowanie
Połączenie orzechów, karmelu, lodów i brownie to najlepsze, co może nas spotkać w upalny dzień. Pożywna, orzeźwiająca i zniewalająco pyszna przekąska.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w misce.
- Do szklanki wody wlewamy ocet i mieszamy.
- Łączymy składniki ze sobą i dokładnie mieszamy, na końcu wlewając olej.
- Krótko mieszamy mikserem do połączenia składników.
- Wlewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
- W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło.
- Zasypujemy je cukrem, podgrzewając około 3-5 minut, aż cukier zbrązowieje.
- W trakcie podgrzewania nie mieszamy, a jedynie lekko potrząsamy rondelkiem, w razie potrzeby.
- Kiedy cukier już się rozpuści i skarmelizuje, powoli wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy.
- Dodajemy sól i podgrzewamy jeszcze przez około 3 minuty, ciągle mieszając, aż do uzyskania idealnie gładkiego sosu.
- Miksujemy serek, mleko i cukier.
- Dodajemy masło orzechowe i mieszamy.
- Na dno tortownicy wykładamy pierwszy krążek ciasta brownie.
- Polewamy sosem karmelowym i zasypujemy połową orzeszków ziemnych i przykrywamy połową masy lodowej.
- Wykładamy następny krążek brownie i znów polewamy karmelem, posypujemy orzeszkami i przykrywamy drugą częścią masy.
- Tort wkładamy do zamrażarki na całą noc.
- Przed podaniem polewamy mleczną czekoladą stopioną ze śmietanką.
- Dekorujemy pikiem.
Już po pierwszej łyżeczce wiadomo, że na jednej się nie skończy. Smacznego!