
Ciasto jogurtowe
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
20
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 600 g jogurtu naturalnego
 - 500 g mąki pszennej
 - 140 ml oleju słonecznikowego
 - 140 ml syropu klonowego
 - 2 jajka
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
 - 2 garści świeżych jagód
 
Przygotowanie
Najlepsze ciasto powstaje wtedy, gdy włożymy w jego przygotowanie kawałek serca. A jeśli dodamy do niego jagody samodzielnie zebrane, tego serca będzie w cieście bardzo dużo.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
 - Formę o wymiarach 21x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
 - W misce mieszamy mokre składniki (jogurt, olej, jaja, syrop klonowy).
 - Dodajemy suche składniki (mąka, proszek) i dobrze mieszamy, by połączyć je ze sobą.
 - Ciasto wykładamy do foremki, a na wierzch kładziemy owoce.
 - Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.
 - Wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
 - Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Smacznego!




