
Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 250 ml jogurtu
 - 250 g mąki pszennej typ 550
 - 3 jaja
 - 100 g cukru trzcinowego
 - 125 g rozpuszczonego masła
 - 1 szczypta soli
 - 1 szczypta sody oczyszczonej Delecta
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
 
- 150 g tartych orzechów włoskich Bakalland
 - 150 g cukru trzcinowego
 - 50 g miękkiego masła
 - 1 łyżeczka cynamonu
 
- 1 gruszka; obrana i przekrojona wzdłuż na pół
 
Przygotowanie
Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec jest jak ciepły letni deszcz. Delikatny smak jogurtowego ciasta przypomina promyki ciepłego słońca na twarzy. A orzechy z gruszką? Cóż, nawet latem deszcz potrafi zaskoczyć!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
 - Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia.
 - Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
 - Dodajemy jogurt, masło i mieszamy dokładnie.
 - Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, po czym dokładnie mieszamy.
 - Składniki na masę orzechową mieszamy do momentu w którym osiągnie konsystencję mokrego piasku.
 - 3/4 ciasta jogurtowego wlewamy do blachy i posypujemy 1/2 masy orzechowej.
 - Wlewamy pozostałe ciasto jogurtowe, a na wierzchu wykładamy połówkę gruszki i posypujemy resztą masy orzechowej.
 - Pieczemy około 50 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest upieczone.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Pyszne zaskoczenie, prawda?




