Składniki
Na formę z kominem o pojemności 2l :- 4 jajka
- 125 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 2 opakowania kisielu o smaku wiśniowym Delecta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 125 g masła
- 125 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 15 g wiśni Bakalland (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wielkanocna babka potrafi spłatać figla. Za sucha, z zakalcem, nie taka jaka powinna być... Z tym przepisem nie musicie się o nic martwić, babka uda się na 100%.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z kisielem i proszkiem do pieczenia.
- Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę dodajemy partiami, miksując na najniższych obrotach.
- Na końcu miksowania, wlewamy wąskim strumieniem ostudzone masło.
- Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
- W garnku rozrabiamy cukier puder z sokiem z cytryny, podgrzewając do uzyskania konsystencji lukru.
- Ostudzoną babkę wyjmujemy z formy, wykańczamy lukrem i (opcjonalnie) posiekanymi wiśniami.
- Dekorujemy dowolnym pikiem.
Teraz można zaczynać Wielkanoc!
Wiśniowa babka kisielowa to idealne ciasto na Wielkanoc, łączące delikatność z owocową świeżością. Wyobraź sobie świąteczny stół udekorowany wiosennymi kwiatami, na którym centralne miejsce zajmuje ta aromatyczna babka. Jej puszysta konsystencja i intensywny smak wiśniowy zachwycą wszystkich gości. Lukrowana cytrynowym lukrem, który dodaje jej wyjątkowego charakteru, staje się prawdziwą gwiazdą wielkanocnego spotkania. Upieczenie tego ciasta to nie tylko kulinarna przygoda, ale także sposób na wniesienie do domu radości i świątecznej atmosfery.
Ciasto przygotowuje się z prostych składników, takich jak jajka, cukier, mąka, kisiel wiśniowy, proszek do pieczenia i masło. Dekoracja składa się z cukru pudru, soku z cytryny i opcjonalnie wiśni. Babkę piecze się w 180°C przez 30-35 minut, a następnie dekoruje lukrem. Dzięki temu przepisowi babka zawsze wychodzi puszysta i smaczna.
Dobra rada:
Podczas pieczenia babki wiśniowej, aby upewnić się, że jest równomiernie upieczona, warto umieścić formę z ciastem na środkowej półce piekarnika.