Składniki
Ciasto:- 250 g twarogu
- 250 g jogurtu pitnego waniliowego
- 200 g jarmużu
- 1 średnie jabłko
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki otrąb zbożowych
- 75-100 ml stewii
- kilka kropel aromatu waniliowego Delecta
- gałązka porzeczki
Przygotowanie
Kuchnia to takie małe laboratorium, w którym możemy popuścić wodze fantazji. Pozornie niepasujące do siebie składniki potrafią stworzyć coś wspaniałego, wystarczy odrobina kreatywności.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C (bez termoobiegu), a keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
- W garnku gotujemy wodę, wrzucamy jarmuż i gotujemy do miękkości. Przelewamy zimną wodą i odsączamy na sicie.
- Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą.
- Twaróg mielimy 2 razy i przeciskamy przez sitko.
- Jabłko myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do misy malaksera.
- Dodajemy jarmuż i zalewamy całość jogurtem. Miksujemy do uzyskania purée.
- Stopniowo dodajemy twaróg, otręby i dalej miksujemy do połączenia.
- Żółtka mieszamy z aromatem i dodajemy do masy sernikowej, krótko miksując do połączenia składników.
- Dosładzamy stewią i lekko mieszamy.
- Wylewamy masę twarogową i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut.
- Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na 15 minut, następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do wystudzenia.
- Na gotowy sernik kładziemy gałązkę porzeczki i wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Ozdabiamy pikiem.
Zaskakujący sernik, prawda?