Sernik Joanny zwany bagatelką - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Klasyczny sernik to wypiek bardzo popularny. Każda gospodyni domowa ma jednak na niego własny pomysł i sposób. Oto jedna z naszych pysznych propozycji.

  1. Rodzynki i skórkę pomarańczową lub inne wybrane bakalie zalewamy alkoholem, pozostawiamy do nasączenia, a następnie obtaczamy w mące.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Rozdzielamy białka od żółtek.
  4. Ucieramy dokładnie masło z cukrem na puszystą masę.
  5. Dodajemy do niej na zmianę: żółtka i kawałki dobrze zmielonego sera, mieszając systematycznie.
  6. Do serowej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną lub budyń oraz rodzynki i dokładanie mieszamy.
  7. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i łączymy wszystko bardzo delikatnie.
  8. Gotową masę przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnia i pieczemy przez godzinę.
  10. Po wyjęciu zostawiamy sernik do wystygnięcia. Może trochę opaść.
  11. Dekorujemy sernik na wierzchu masą krówkową lub polewą o smaku czekoladowym.
  12. W gotowy wypiek wbijamy ulubiony pik.

Sernik to ciasto na każdą okazję - wystarczy go odpowiednio udekorować. W sezonie pięknie prezentuje się ze świeżymi owocami.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy