1h 5 porcji Łatwy
Rolada biszkoptowa z konfiturą
Rolada biszkoptowa z konfiturą

Rolada biszkoptowa z konfiturą

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • ulubiona konfitura

Dekoracja:

Jak przygotować roladę biszkoptową?

Klasyczny biszkopt z Delectą robi się sam. Do przygotowania efektownej rolady przyda się tylko ulubiona konfitura i chęci!

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  3. Do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do wypieku ciasta domowego i miksujemy na najwyższych obrotach przez 4‒5 minuty.
  4. Gotową masę przekładamy na blaszkę.
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  przez około 20 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty.
  6. Po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt zwijamy w rulon razem z papierem.
  7. Gdy ostygnie, rozwijamy i smarujemy konfiturą.
  8. Zwijamy ciasno i odstawiamy.
  9. Wierzch rolady smarujemy cienką warstwą bitej śmietany, posypujemy posiekanymi orzechami i dekorujemy pikiem.

Szybka rolada zachwyci gości – a nadzienie możemy wybrać według swojego uznania. Będzie pysznie!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: