Miodownik z orzechami i karmelem
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 600 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150 g masła
- 3 łyżki miodu
- 1 jajo
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 460 g masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- 150 g masła
- 8 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 750 ml mleka
- 250 g orzechów włoskich Bakalland
- kilka łyżeczek marmolady lub powideł
Przygotowanie
Miodownik z orzechami i karmelem to ciasto, które kiedyś królowało w wielu polskich domach w czasie świąt i wielkich okazji. Warto go spróbować i w swoim domu.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Masło rozpuszczamy razem z miodem i zostawiamy do wystudzenia.
- Mąkę przesiewamy razem z sodą. Jajo miksujemy z przesianym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę.
- Mieszankę jajeczną dodajemy do przestudzonej masy miodowej, podobnie jak śmietanę i suche składniki.
- Miksujemy wszystkie składniki do ich połączenia się, a następnie zostawiamy na około 5 minut i dzielimy na 4 części.
- Przygotowujemy cztery formy o wymiarach około 25 x 40 cm, wykładamy je papierem do pieczenia i każdą wypełniamy ciastem (można piec jeden kawałek po drugim).
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż uzyska złoty kolor.
- W jednej upieczonej części zaraz po wyjęciu z piekarnika wycinamy dowolne kształty foremkami do pierników.
- Orzechy drobniutko siekamy, prażymy na suchej patelni i mieszamy z masą krówkową.
- Mleko podgrzewamy razem z masłem oraz cukrami, aż wszystkie się rozpuszczą.
- Do mleka dodajemy kaszę mannę i cały czas mieszając, gotujemy przez około 4 minuty (masa powinna zgęstnieć). Na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy całość.
- Jeden blat miodowy (może być jeszcze ciepły) umieszczamy na dnie formy i smarujemy masą orzechowo-karmelową.
- Przykrywamy drugim blatem i wykładamy połowę lekko przestudzonej masy grysikowej.
- Przykrywamy trzecim blatem i wykładamy drugą część masy. Przykrywamy blatem z dziurkami i lekko dociskamy, aby blaty się skleiły.
- Wykrawane foremkami dziurki napełniamy ulubioną konfiturą lub powidłami i wkładamy do lodówki na minimum 1 dzień.
- Pokrojone kawałki ciasta dekorujemy ulubionym pikiem.
Ten klasyczny wypiek idealne współgra ze świątecznym obiadem jako pyszny deser.