Pierniczkowe babeczki - kwiatuszki z kremem makowo-orzechowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Ciasto:- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 2 żółtka
- 1 białko
- ¼ szklanki drobnego cukru
- 50 ml śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 65 g masła
- 100 g miodu
- 200 g orzechów włoskich Bakalland
- 1 opakowanie masy makowej Bakalland
- cukier puder
Przygotowanie
Pierniczki w formie babeczek, a do tego z pysznym kremem? Zakochacie się w tym smaku!
- Ciasto przygotowujemy na dzień przed pieczeniem.
- Kakao mieszamy z mąką w dużej misce.
- Miód gotujemy z przyprawami, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, a następnie czekamy, aż się rozpuści.
- Odstawiamy całość do ostygnięcia.
- W gęstej śmietanie (w temperaturze pokojowej) rozpuszczamy sodę.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy partiami cukier, cały czas miksując.
- Kiedy piana będzie błyszcząca, zaczynamy kolejno dodawać żółtka i miksujemy na niskich obrotach.
- Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Następnie dodajemy miód oraz śmietanę z sodą i łączymy wszystkie składniki w gładką masę.
- Ciasto odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Zmielone orzechy mieszamy z masą makową, aż powstanie gładki krem do nadziewania ciasteczek.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,3 cm i wycinamy okrągłe ciasteczka o średnicy około 6 - 7 cm.
- Wycięte kółka umieszczamy w foremkach do muffinków i nadziewamy masą orzechowo-makową.
- Gotowe piernikowe babeczki pieczemy przez 20 minut.
- Przed podaniem posypujemy wierzch babeczek cukrem pudrem.
- W przygotowane babeczki wbijamy piki.
Tak piękne, że aż żal jeść - gdyby tylko nie były takie pyszne!
Joanna
06-07-2023
Ocena:
Super przepis! Polecam:)