Pierniczki udekorowane bakaliami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
30
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 340 g mąki
- 2 łyżki miodu
- 180 g cukru
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego Delecta
- 1 łyżka masła
- 1 jajo
- 85 ml mleka
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- 1 opakowanie czekolady białej karmelowej Delecta
- 1 opakowanie suszonych daktyli Bakalland
- 1 opakowanie suszonych śliwek Bakalland
- 1 opakowanie suszonej żurawiny Bakalland
- 1 opakowanie pistacji Bakalland
Przygotowanie
Czy istnieje coś lepszego od gorącej herbaty i pierniczka? Tak! Talerz pierniczków udekorowanymi bakaliami i czekoladą.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Miód do ciasta podgrzewamy w rondelku.
- Mąkę łączymy z miodem, sodą, cukrem cynamonowym, jajkiem, masłem i mlekiem, po czym wyrabiamy na gładką masę.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy szklanką koła.
- Pierniczki rozkładamy na blaszce w odstępach około 2 cm i pieczemy przez 10-15 minut.
- Daktyle, śliwki i żurawinę kroimy w cienkie plasterki, a orzechy siekamy.
- Opakowanie z polewą wkładamy do kąpieli wodnej, odcinam rożek i ostrożnie polewamy nią upieczone pierniki.
- Wierzch ciasteczek posypujemy ulubionymi bakaliami.
- Dekorujemy pikiem.
Z takimi pierniczkami od razu można poczuć zapach Świąt.