Pierniczki udekorowane bakaliami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Dekoracja:

Przygotowanie

Czy istnieje coś lepszego od gorącej herbaty i pierniczka? Tak! Talerz pierniczków udekorowanymi bakaliami i czekoladą.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Miód do ciasta podgrzewamy w rondelku.
  3. Mąkę łączymy z miodem, sodą, cukrem cynamonowym, jajkiem, masłem i mlekiem, po czym wyrabiamy na gładką masę.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy szklanką koła.
  5. Pierniczki rozkładamy na blaszce w odstępach około 2 cm i pieczemy przez 10-15 minut.
  6. Daktyle, śliwki i żurawinę kroimy w cienkie plasterki, a orzechy siekamy.
  7. Opakowanie z polewą wkładamy do kąpieli wodnej, odcinam rożek i ostrożnie polewamy nią upieczone pierniki.
  8. Wierzch ciasteczek posypujemy ulubionymi bakaliami.
  9. Dekorujemy pikiem.

Z takimi pierniczkami od razu można poczuć zapach Świąt.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy