Pierniczki przekładane masą z chałwy marchewkowo-bakaliowej
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
30
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 340 g mąki
- 2 łyżki miodu
- 180 g cukru
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego Delecta
- 1 łyżka masła
- 1 jajo
- 85 ml mleka
- 50 g orzechów nerkowca Bakalland
- 50 g daktyli Bakalland
- 500 g marchewki
- ½ łyżeczki kardamonu mielonego
- 2 łyżki miodu
- ½ szklanki tłustego mleka
- 2 łyżki masła klarowanego (ghee)
Przygotowanie
Zapach jemioły, igliwia i cynamonu może świadczyć o jednym - Boże Narodzenie jest coraz bliżej! Żeby umilić sobie czas oczekiwania, warto zakasać rękawy i przygotować słodką niespodziankę dla Świętego Mikołaja.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Daktyle kroimy w cienkie plasterki, a orzechy siekamy.
- Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
- Orzechy, daktyle, marchew, kardamon, miód, cukier, mleko i masło klarowane podgrzewamy w garnku, aż marchewki będą miękkie, a masa gęsta i zwarta.
- Miód do ciasta podgrzewamy w rondelku.
- Mąkę łączymy z miodem, sodą, cukrem cynamonowym jajkiem, masłem i mlekiem, po czym wyrabiamy na gładką masę.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy po dwa dowolne kształty, tak by przełożyć dwa pierniczki masą.
- Pierniczki rozkładamy na blaszce w odstępach około 2 cm i pieczemy przez 10-15 minut.
- Upieczone pierniczki dobieramy po dwa i przekładamy przestrzeń pomiędzy nimi chałwą marchewkowo-bakaliową.
- Gotowe pierniczki można ozdobić lukrem królewskim.
- Dekorujemy pikiem.
Teraz wystarczy podgrzać mleko i zostawić kilka pierniczków na talerzyku. Wesołych Świąt!
agata
06-07-2023
Ocena:
Super przepis, polecam