Składniki
Nadzienie:- 10 świeżych fig
- 200 ml wody
- kilka kropli aromatu rumowego Delecta
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 5 łyżek miodu
- 300 ml śmietany kremówki
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie
Przygotowanie lodów figowych wbrew pozorom nie jest trudne. Warto spróbować wykonać je samodzielnie, zamiast kupować gotowe w sklepie.
- Figi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy końcówkę (nie obieramy!).
- Kroimy figi w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
- Dolewamy wodę, miód, aromat rumowy i dosypujemy cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny.
- Całość dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, aż owoce się rozpadną i będą bardzo miękkie.
- Patelnie odstawiamy i studzimy masę.
- Kiedy masa figowa będzie wystudzona, blendujemy ją na gładki krem, a następnie dodajemy śmietanę i sok z cytryny.
- Miksujemy całość do połączenia składników i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia masy (lub na 30 min do zamrażarki).
- Masę figową wlewamy do maszyny do lodów* i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przed podaniem lody dekorujemy płatkami migdałowymi.
- W gotowe lody wbijamy dekoracyjny pik.
Orzeźwiający deser idealny na lato! *Lody można przygotować także bez maszyny - masę należy przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki co najmniej na 24 h. Co 2-3 h lody należy wyjąć i rozbić kryształki lodu.