Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g margaryny
- 1 jajo
- 1-2 łyżki mąki do podsypania
- 450 g batatów
- 50 g masła
- 300 ml słodzonego skondensowanego mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1 pomarańczy
- 1 jajo
- 100 g orzechów pekan Bakalland
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 2 łyżeczki masła do karmelu
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie
Bataty w tarcie na słodko? Jak najbardziej!
- Zaczynamy od pokrojenia batatów w kostkę i ugotowania ich w garnku z wodą do miękkości.
- Odcedzamy je i blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy masło, mleko skondensowane, cynamon, sok z pomarańczy, sól i jajo.
- Składniki miksujemy na gładką masę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (bez termoobiegu).
- Miksujemy zawartość torebki z ciastem z jajem i tłuszczem, do połączenia się składników (około 2-3 minuty).
- Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką, wykładamy nim dno i boki formy.
- Masę batatową wykładamy na ciasto.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
- Solony karmel przygotowujemy, podgrzewając na małym ogniu wodę z cukrem, masłem i solą.
- Na końcu dodajemy orzechy.
- Karmel wylewamy na wierzch tarty i układamy na niej orzechy pecan.
- Podpiekamy jeszcze 15 minut w piekarniku.