Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- pół łyżeczki cynamonu
- 4 morele
- 10 g pistacji Bakalland
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Połączenie moreli z orzechami? Dziś będzie niecodziennie: zamiast tradycyjnych orzechów do owoców dorzucimy pistacje!
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Babeczki do domowego wypieku mieszamy dokładnie z jajkami, olejem, mlekiem i cynamonem.
- Myjemy i osuszamy morele, a następnie kroimy je w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
- Dodajemy owoce do ciasta i ostrożnie mieszamy.
- Nakładamy ciasto do 12 silikonowych foremek (do 3/4 wysokości).
- Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż urosną i zaczną lekko pękać. Odstawiamy do ostudzenia.
- Siekamy obrane pistacje i posypujemy nimi wierzch babeczek. Dekorujemy cukrem pudrem.
- Wbijamy swój ulubiony pik i... gotowe!
Proste rozwiązania są najlepsze. W niecałą godzinę możemy stworzyć 12 porcji morelowo-pistacjowych pyszności!