Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 125 g zimnej margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
- pół kilograma czereśni
- 1 opakowanie kremu tortowego o smaku śmietankowym Delecta
- 300 ml schłodzonego mleka
- 2 łyżki rumu
- kilka czereśni
- 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland
Przygotowanie
Soczyste czereśnie i krem śmietankowy - proste i smaczne połączenie idealne na lato.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem do połączenia się składników (około 2-3 minuty).
- Smarujemy tłuszczem dno formy do tarty (o średnicy około 28 cm).
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
- Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Do nagrzanego piekarnika wstawiamy na 15 minut wyłożone na papierze do pieczenia płatki migdałowe, aż się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia.
- Czereśnie drylujemy.
- Zawartość torebki z kremem tortowym miksujemy z mlekiem i rumem, na najwyższych obrotach przez 3 minuty, do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
- Na wystudzoną tartę wykładamy krem tortowy, dekorujemy czereśniami oraz pieczonymi migdałami w płatkach.
- Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Po schłodzeniu kroimy na kawałki i dekorujemy pikiem.
Pyszny duet kremu i owoców uzupełniony płatkami migdałowymi to gwarancja lekkiego deseru pełnego letnich aromatów.