
Lekkie babeczki z czere艣niami
Trudno艣膰:
1 / 3
ilo艣膰 porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Sk艂adniki
Ciasto:- 1 opakowanie Babeczek nadzianych p艂atkami czekolady Delecta
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- cukier puder do dekoracji
- 2 艂y偶ki kakao
- 2 gar艣ci czere艣ni
- 50 ml wody
- 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
- 25 g cukru
- 100 ml 艣mietany krem贸wki 30%
- 200-300 g czekolady najlepiej gorzkiej
Przygotowanie
Soczyste i s艂odkie czere艣nie. Smak lata, kt贸ry inspiruje do wypiek贸w. Pod warunkiem, 偶e kto艣 ma siln膮 wol臋 i nie zje ich przed zrobieniem babeczek! :)
- Zaczynamy od ganaszu czekoladowego: podgrzewamy na 艣rednim ogniu 艣mietan臋 krem贸wk臋 tak, aby si臋 nie zagotowa艂a. Dodajemy kostki czekolady. Mieszamy do momentu rozpuszczenia si臋 czekolady i odstawiamy do wystudzenia.
- Babeczki do domowego wypieku mieszamy z jajkiem, olejem, kakao i mlekiem. Dodajemy przestudzony ganasz czekoladowy i mieszamy na g艂adk膮 mas臋.
- Nak艂adamy ciasto do papilotek (3/4 wysoko艣ci) i pieczemy 17-21 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Kiedy babeczki zaczn膮 lekko p臋ka膰, sprawdzamy patyczkiem, czy s膮 upieczone. Odstawiamy do ostudzenia.
- Drylujemy czere艣nie i gotujemy je na ma艂ym ogniu w garnku z wod膮 i cukrem.
- Do wrz膮cego syropu wlewamy rozdrobnion膮 z odrobin膮 wody m膮k臋 ziemniaczan膮. Gdy wszystko zacznie g臋stnie膰, zdejmujemy 偶el z ognia, odstawiamy do wystudzenia i ponownego zg臋stnienia.
- W upieczonych babeczkach wykrawamy na wierzchu otwory o 艣rednicy ok. 1,5 cm i g艂臋boko艣ci 1 cm.
- W otwory wk艂adamy czere艣nie w 偶elu (1-2 sztuki na babeczk臋) i dekorujemy cukrem pudrem.
- Wybieramy odpowiednie piki i wbijamy w babeczki.
Babeczki z czere艣niami na pewno szybko znikn膮 ze sto艂u. To w ko艅cu po艂膮czenie, kt贸remu trudno si臋 oprze膰!