Lekkie babeczki z czere艣niami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Lekkie babeczki z czere艣niami
Udost臋pnij:
Trudno艣膰: 1 / 3
ilo艣膰 porcji: 12
czas przygotowania: 60 min.

Sk艂adniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 2 gar艣ci czere艣ni
  • 50 ml wody
  • 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
  • 25 g cukru
Ganasz czekoladowy
  • 100 ml 艣mietany krem贸wki 30%
  • 200-300 g czekolady najlepiej gorzkiej

Przygotowanie

Soczyste i s艂odkie czere艣nie. Smak lata, kt贸ry inspiruje do wypiek贸w. Pod warunkiem, 偶e kto艣 ma siln膮 wol臋 i nie zje ich przed zrobieniem babeczek! :)

  1. Zaczynamy od ganaszu czekoladowego: podgrzewamy na 艣rednim ogniu 艣mietan臋 krem贸wk臋 tak, aby si臋 nie zagotowa艂a. Dodajemy kostki czekolady. Mieszamy do momentu rozpuszczenia si臋 czekolady i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Babeczki do domowego wypieku mieszamy z jajkiem, olejem, kakao i mlekiem. Dodajemy przestudzony ganasz czekoladowy i mieszamy na g艂adk膮 mas臋.
  3. Nak艂adamy ciasto do papilotek (3/4 wysoko艣ci) i pieczemy 17-21 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (bez termoobiegu).
  4. Kiedy babeczki zaczn膮 lekko p臋ka膰, sprawdzamy patyczkiem, czy s膮 upieczone. Odstawiamy do ostudzenia.
  5. Drylujemy czere艣nie i gotujemy je na ma艂ym ogniu w garnku z wod膮 i cukrem.
  6. Do wrz膮cego syropu wlewamy rozdrobnion膮 z odrobin膮 wody m膮k臋 ziemniaczan膮. Gdy wszystko zacznie g臋stnie膰, zdejmujemy 偶el z ognia, odstawiamy do wystudzenia i ponownego zg臋stnienia.
  7. W upieczonych babeczkach wykrawamy na wierzchu otwory o 艣rednicy ok. 1,5 cm i g艂臋boko艣ci 1 cm.
  8. W otwory wk艂adamy czere艣nie w 偶elu (1-2 sztuki na babeczk臋) i dekorujemy cukrem pudrem.
  9. Wybieramy odpowiednie piki i wbijamy w babeczki.

Babeczki z czere艣niami na pewno szybko znikn膮 ze sto艂u. To w ko艅cu po艂膮czenie, kt贸remu trudno si臋 oprze膰!

Lekkie babeczki z czere艣niami

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz wi臋cej
s艂odkich przepis贸w?

Zapisz si臋 na
nasz newsletter.
WYSY艁AM...

Dzi臋kujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wys艂ana wiadomo艣膰 z potwierdzeniem

MO呕E CI臉 TE呕 ZAINTERESOWA膯

Komentarze

Zostaw komentarz

+