fbpx
Placek z porzeczkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Placek z porzeczkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 70

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 24 cm, smarując ją masłem i oprószając mąką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie porzeczki opłucz i osusz na papierowym ręczniku.

KROK 2: W misie miksera utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii.

KROK 3: W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodawaj suche składniki do masy maślanej, mieszając na niskich obrotach miksera, aż do połączenia składników.

KROK 4: Delikatnie wmieszaj do ciasta porzeczki, starając się nie uszkodzić owoców. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wygładź wierzch.

KROK 5: Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor, a następnie posyp nimi wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut, aż wierzch będzie złocisty, a patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu ostudź ciasto w formie przez około 10 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.

Placek z porzeczkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+