Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
- 1 mango
- 2 łyżki cukru
- 200 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- 1 szklanka rumu
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
Przygotowanie
Tarta z mango to delikatny, ale i wyrazisty deser, który zachwyci wszystkich domowników.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Zawartość mieszanki do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną.
- Dno formy do tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkowujemy na blat grubości około 5 mm. Wykładamy nim dno i boki formy, po czym lekko nakłuwamy ciasto widelcem.
- Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20‒30 minut, aż się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
- Obieramy i kroimy mango w cienkie plastry (około 1 cm szerokości), mieszamy z cukrem, a następnie podsmażamy 2 minuty na dobrze rozgrzanym maśle.
- Po przysmażeniu pozostawiamy mango do macerowania (namaczania) w połowie szklanki rumu.
- Śmietanę łączymy z żółtkami i połową szklanki rumu i stawiamy na palniku. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia (około 10 minut), cały czas mieszając.
- Gotową, gorącą masę wylewamy na wystudzone ciasto, pozostawiamy na 10 minut.
- Na lekko stężałym kremie rozkładamy mango, prószymy wierzch siekaną miętą. Pozostawiamy do całkowitego stężenia masy.
- Tartę studzimy i dekorujemy pikiem.
Egzotyczny smak mango podkręcony odrobiną rumu będzie smacznym uzupełnieniem dla filiżanki espresso.