Tarta z gruszkami i malinami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 80 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 jaja
  • 250 g serka mascarpone
  • garść świeżych malin
  • 100 g mlecznej czekolady
  • garść migdałów Bakalland

Przygotowanie

Wszystko kwitnie, dlaczego więc nie zrobić kwitnącej tarty z gruszkami i malinami?

  1. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C  (bez termoobiegu).
  2. Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zamiast margaryny dodając masło.
  3. Z ciasta odkładamy odrobinę do dekoracji, a resztą wypełniamy foremkę na tartę o średnicy 31 cm, z brzegiem wysokim na 3 cm.
  4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, aż brzegi się zarumienią. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  5. Odłożone surowe ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy i wykrawamy z niego malutkie kwiatuszki o średnicy ok. 2 cm.
  6. Umyte gruszki kroimy w kostkę.
  7. Migdały zalewamy wrzątkiem, gdy namokną, obieramy ze skórek.
  8. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do wystygnięcia.
  9. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, jajami i wystudzoną czekoladą.
  10. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wykładamy gruszki i zalewamy je przygotowaną masą. Na wierzchu układamy maliny i obrane migdały oraz kwiatuszki z ciasta.
  11. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25–30 minut, do zgęstnienia masy.
  12. Przed podaniem dekorujemy pikiem.

Po takiej uczcie nie sposób się nie poczuć kwitnąco.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy