Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1 jajo
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- 5–6 dużych jabłek (1 kg)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta goździków
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
- cukier puder
Przygotowanie
Smak owoców połączony z aromatycznymi, korzennymi przyprawami przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym łasuchom. Warto ją upiec zwłaszcza w chłodne i deszczowe dni.
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C (bez termoobiegu).
- Dno formy do wypieku tart o średnicy ok. 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Przygotowujemy ciasto zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Energicznie zagniatamy do połączenia się składników.
- Przekładamy 2/3 ciasta do formy i wyklejamy nim dno i boki formy tak, aby były zakryte do połowy wysokości.
- Pozostałą część ciasta odkładamy na 30 minut do lodówki, do schłodzenia.
- Formę wyłożoną ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
- Owoce obieramy i kroimy w spore cząstki - usuwamy gniazda nasienne.
- Kawałki owoców podprażamy na patelni z cukrem, cynamonem, goździkami i sokiem z cytryny. Studzimy.
- Gotowe owoce rozkładamy na przygotowanym wcześniej cieście.
- Rozwałkowujemy pozostawioną w lodówce część ciasta, podsypując je mąką i wykładamy na wierzch tarty - doklejając świeże ciasto do boków podpieczonego spodu.
- Wierzch tarty smarujemy mlekiem i nacinamy nożem w formę kwiatu - 8 nacięć od środka o długości ok. 3-4 cm.
- Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut.
- Na koniec ozdabiamy tartę girlandą do ciast.
Tarta z jabłkami jest już prawie gotowa. Przed podaniem posypujemy ją jeszcze cukrem pudrem.