2h 4 porcje Łatwy 30min
Tartaletki sylwestrowe

Tartaletki sylwestrowe

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 3 ziemniaki truflowe
  • 1 słoik pesto
  • pół łyżeczki soli
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki kminku

Jak przygotować tartaletki sylwestrowe?

Sylwester to dzień, w którym wkraczamy w Nowy Rok. Warto z tej okazji przygotować coś pysznego, zaskakującego, co zasmakuje gościom w tę wyjątkową noc.

  1. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Ostudzone ciasto rozwałkowujemy na około 3 mm, wykładamy nim formę. Ciasto nakłuwamy i smarujemy 1 łyżeczką pesto.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 10 minut.
  6. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki, a następnie gotujemy 8-10 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
  7. Śmietankę kremówkę mieszamy z żółtkami.
  8. Wylewamy nadzienie na podpieczone tartaletki i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut.
  9. Następnie nakładamy na wierzch plasterki ziemniaków, dodajemy po 1 łyżeczce pesto i posypujemy wierzch tartaletek kminkiem.
  10. Całość wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
  11. Każdą tartaletkę dekorujemy pikiem.

Tartaletki sylwestrowe są pyszne na ciepło i na zimno – i gwarantujemy, że zasmakują wszystkim gościom. I domownikom oczywiście również.

Średnia: 4,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: