fbpx
Karpatka cała czekoladowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Karpatka cała czekoladowa
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 50 min.

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta Karpatka Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
  • 3 łyżki kakao

Nadzienie:

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kakao

Do dekoracji:

Przygotowanie

KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni  C. Dwie blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

KROK 2: Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.

KROK 3: Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.

KROK 4: Zawartość torebki z kremem wraz z 3 łyżkami kakao dodajemy do 200 ml mleka i mieszamy.

KROK 5: Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.

KROK 6: Krem studzimy, a następnie miksujemy z miękkim tłuszczem.

KROK 7: Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.

KROK 8: Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.

Karpatka cała czekoladowa to nowoczesna wariacja na temat tradycyjnego polskiego deseru, jakim jest karpatka. Klasyczna karpatka to ciasto parzone, które podczas pieczenia tworzy charakterystyczne, przypominające górskie szczyty kształty, stąd też jej nazwa. Wypełnione jest lekkim kremem budyniowym, co sprawia, że jest delikatne i puszyste.

Wersja czekoladowa to coś zupełnie innego. Ciasto parzone wzbogacone jest o dodatek kakao, co nadaje mu intensywny, czekoladowy smak i ciemniejszy kolor. Krem budyniowy zostaje zamieniony na czekoladowy, a całość pokryta jest gęstą, błyszczącą polewą z ciemnej czekolady. Taki deser to prawdziwa gratka dla miłośników czekolady, łącząca w sobie klasyczną formę karpatki z nowoczesnym, bogatym smakiem czekolady.

Dobra rada:

Użyj łopatki lub łyżki do równomiernego rozprowadzenia ciasta na blasze. Dzięki temu ciasto upiecze się równomiernie.

Karpatka cała czekoladowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Karolina

06-07-2023

Ocena:

Łatwe w przygotowaniu i smakowały całej rodzinie, polecam:)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+