Składniki
Ciasto:
- 340 g mąki pszennej typu 480
- 160 ml mleka
- 1 jajo
- 40 g masła
- 3 łyżki cukru z wanilią Delecta
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 kostki drożdży
- 1 łyżka wódki
Do smażenia:
- 1,5 l oleju
Nadzienie:
- 100 g masy makowej Bakalland
Do dekoracji:
- cukier puder
Przygotowanie
KROK 1: Podgrzewamy mleko, kiedy będzie gorące, wlewamy do 200 g mąki, dokładnie mieszając. Resztę mąki mieszamy z solą, drożdże mieszamy z cukrem, rozpuszczamy masło.
KROK 2: Gdy mąka z mlekiem przestygnie, dodajemy wcześniej przygotowane pozostałe składniki oraz wódkę i jajo, wyrabiając elastyczne, jednolite ciasto, przez około 8 minut. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodajemy odrobinę mąki.
KROK 3: Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
KROK 4: Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 5 kulek. Każdą spłaszczamy, na środek placka nakładamy łyżkę masy makowej i zamykamy brzegi, tak by powstał racuch. Spłaszczamy każdy lekko.
KROK 5: Gotowe racuchy odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
KROK 6: W garnku rozgrzewamy na średnim ogniu olej.
KROK 7: Ostrożnie wkładamy jednego racucha i smażymy z każdej strony około 4 minuty. Gdy olej będzie za gorący, zmniejszamy ogień i czekamy, aż olej lekko przestygnie.
KROK 8: Racuchy posypujemy cukrem pudrem.