fbpx
Racuchy z makiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Racuchy z makiem
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 5
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

  • 340 g mąki pszennej typu 480
  • 160 ml mleka
  • 1 jajo
  • 40 g masła
  • 3 łyżki cukru z wanilią Delecta
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 kostki drożdży
  • 1 łyżka wódki

Do smażenia:

  • 1,5 l oleju

Nadzienie:

Do dekoracji:

  • cukier puder

Przygotowanie

KROK 1: Podgrzewamy mleko, kiedy będzie gorące, wlewamy do 200 g mąki, dokładnie mieszając. Resztę mąki mieszamy z solą, drożdże mieszamy z cukrem, rozpuszczamy masło.

KROK 2: Gdy mąka z mlekiem przestygnie, dodajemy wcześniej przygotowane pozostałe składniki oraz wódkę i jajo, wyrabiając elastyczne, jednolite ciasto, przez około 8 minut. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodajemy odrobinę mąki.

KROK 3: Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.

KROK 4: Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 5 kulek. Każdą spłaszczamy, na środek placka nakładamy łyżkę masy makowej i zamykamy brzegi, tak by powstał racuch. Spłaszczamy każdy lekko.

KROK 5: Gotowe racuchy odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.

KROK 6: W garnku rozgrzewamy na średnim ogniu olej.

KROK 7: Ostrożnie wkładamy jednego racucha i smażymy z każdej strony około 4 minuty. Gdy olej będzie za gorący, zmniejszamy ogień i czekamy, aż olej lekko przestygnie.

KROK 8: Racuchy posypujemy cukrem pudrem.

 

Racuchy z makiem to wyjątkowy przysmak, który doskonale sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także jako element wigilijnego menu. Ich puszyste, drożdżowe ciasto w połączeniu z delikatną słodyczą maku tworzy niepowtarzalny smak, który przywołuje wspomnienia domowych, świątecznych wypieków. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych makowców i innych bożonarodzeniowych słodkości.

Przepis na świąteczne racuchy z makiem

Przepis na racuchy z makiem na Wigilię jest prosty, a składniki łatwo dostępne. Wystarczy przygotować miękkie, dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe, dodać aromatyczny mak i usmażyć racuchy na złoty kolor. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub podane z odrobiną miodu.

Jeśli szukasz pysznego, domowego wypieku na święta, koniecznie wypróbuj przepis na racuchy z makiem. To ciepły, pachnący deser, który z pewnością umili każdą wigilijną kolację. Będzie też pysznym wyborem na kolację czy obiad, który przypomina smakiem święta.

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+