fbpx
Bułeczki drożdżowe z serem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bułeczki drożdżowe z serem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 9
czas przygotowania: 140

Składniki

Nadzienie:

Lukier cytrynowy:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 120 g cukru pudru

  • jajko do posmarowania

Przygotowanie

KROK 1: Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło i mleko.

KROK 2: Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min. (mieszadła świderki). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).

KROK 3: Twaróg włóż do miski, dodaj jajko, cukier i cukier wanilinowy. Wszystko zmiksuj przez ok. 1 minutę.

KROK 4: Wyrośnięte ciasto umieść na podsypanym mąką blacie i rozwałkuj na duży prostokąt. Na cieście rozsmaruj nadzienie. Dłuższe boki ciasta złóż do siebie, następnie pokrój ciasto w poprzek na 9 równych pasków. Każdy pasek zakręć dwa razy i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Drożdżówki piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.

KROK 5: W miseczce wymieszaj ze sobą cukier puder i sok z cytryny. Upieczone drożdżówki polej lukrem cytrynowym.

Bułeczki drożdżowe z serem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+