
Tarta z podwójnym budyniem waniliowym i owocami
Składniki
Spód:
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła,
- 80 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki zimnej wody
Masa:
- 2 budynie waniliowe Delecta 40g,
- 900 ml mleka,
- 6 łyżek cukru,
- 100 g zimnego masła
Przygotowanie
KROK 1: Zagnieć mąkę z zimnym masłem, cukrem, żółtkiem i wodą.
KROK 2: Uformuj kulę, schłódź 30 min, rozwałkuj, przełóż do formy na tartę (25 cm), nakłuj widelcem, piecz 20 min w 180°C do złocistości. Wystudź.
KROK 3: Ugotuj budynie w 900 ml mleka z cukrem, zdejmij z ognia, wmieszaj zimne masło, dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia i schłodź w lodówce.
KROK 4: Wykończenie: na spód wyłóż masę budyniową, wyrównaj, udekoruj owocami i miętą. Schłodź min. 1–2 h w lodówce, posyp cukrem pudrem tuż przed podaniem.
Delektujmy się smakiem z Delecta!




