Składniki
Na spód:
- 250 g herbatników czekoladowych
- 120 g roztopionego masła
Na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka na sernik w temp. pokojowej
- 200 g cukru
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 3/4 opakowania dużego budyniu waniliowego Delecta
- 120 ml śmietanki 30% tłuszczu w temp. pokojowej
Na mus malinowy:
- 250 g malin świeżych lub mrożonych
- 20 g cukru
- 1 łyżeczka cukru ze skórką cytrynową Delecta
Przygotowanie
PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 25-26 CM
KROK 1: Herbatniki czekoladowe rozdrobnij w malakserze lub włóż do woreczka i pokrusz tłuczkiem do mięsa. Wsyp do miski, wlej roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp przygotowany spód i dociśnij go do dna oraz brzegów tortownicy przy pomocy szklanki. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
KROK 2: Zmiksuj 200 g malin z cukrem i cukrem ze skórką cytrynową. Przetrzyj przez sitko o małych oczkach, aby pozbyć się pestek. 50 g malin odłóż na później.
KROK 3: Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj rózgą lub zmiksuj na najniższych obrotach miksera.
Do tortownicy wlej połowę masy serowej, następnie wlej kilka łyżeczek musu malinowego. Przykryj pozostałą masą serową. Na wierzchu powykładaj ponownie w kilku miejscach mus malinowy i przy pomocy noża lub wykałaczki delikatnie wymieszaj go z masą serową, aby zrobić ozdobny wzór.
KROK 4: Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz przez ok. Godzinę, aż jego wierzch będzie ścięty. Sernik ostudź, następnie wstaw do lodówki na całą noc. Do pozostałego musu malinowego dodaj odłożone 50 g malin i wymieszaj. Gotowy sernik krój na porcje i podawaj polany sosem malinowym.
