Ciasteczka cytrynowe - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Dodatkowo:

  • cukier kryształ oraz puder do obtoczenia

Przygotowanie

KROK 1: Do miski wsyp cukier i cukier ze skórka cytrynową i wymieszaj aż się połączą. Dodaj miękkie masło i miksuj przez 3 minuty. Dodaj aromat cytrynowy, jajka oraz sok z cytryny. Wszystko razem zmiksuj. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia się składników.

KROK 2: Ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Dzięki temu trochę stwardnieje.

KROK 3: Do jednej miseczki wsyp zwykły cukier, a do drugiej cukier puder. Nabieraj ok. 2 łyżki masy i formuj z niej kulę. Obtaczaj ją najpierw w zwykłym cukrze, a następnie w cukrze pudrze. Kule ciasta układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm. 

KROK 4: Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w 180 stopniach C. Gotowe ciasteczka ostudź na kratce.

Ciasteczka cytrynowe - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy