PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Truskawkowe serniczki na zimno
Składniki
Masa truskawkowa:
- 250 ml śmietanki 30%
- 300 ml gorącej wody
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 100 g rozgniecionych widelcem truskawek
Masa twarogowa:
- 400 g mielonego twarogu
- 8 g żelatyny Delecta
- 70 ml mleka
- 1/2 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego Delecta
Dekoracja:
- 200 g truskawek, pokrojonych w drobną kostkę
- Kilka całych truskawek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta
- 400 ml gorącej wody
- 150 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
Spód:
- 70 g ciasteczek owsianych pokruszonych na piasek
- 30 g płatków migdałowych
- 60 g roztopionego masła
Przygotowanie
Serniczki można przygotować w ringach cukierniczych o średnicy 8 cm lub w słoiczkach.
KROK 1: Wszystkie składniki na spód połączyć.
KROK 2: W jednej misce rozpuścić galaretkę do masy truskawkowej ( 250 ml gorącej wody ), a w drugiej galaretkę do zalania serniczków ( 400 ml gorącej wody ) -wymieszać, wystudzić.
KROK 3: Jeśli serniki będą robione w ringach, to należy brzegi zabezpieczyć folią rantową, a na spód wyłożyć np. bankietówki. Do każdego ringu / słoiczka wsypać ok. łyżki pokruszonych ciasteczek z migdałami - docisnąć.
KROK 4: Przygotować masę truskawkową. Śmietankę ubić, ale nie na sztywno, tylko na 3/4 ( powinna być dosyć luźna ). Wlać wystudzoną galaretkę, rozgniecione truskawki i wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć do ringów / słoiczków - wstawić do lodówki.
KROK 5: Żelatynę zalać ok. 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
KROK 6: Twaróg, mleko, aromat i cukier puder zmiksować. Żelatynę podgrzać, żeby była gorąca, ale nie gotować. Można dolać jeszcze trochę ciepłej wody, żeby była płynna. Miksując wlać gorącą żelatynę do masy serowej, a następnie masę wyłożyć do ringów / słoiczków - schłodzić.
KROK 7: Na serniczki wyłożyć pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretkę - wstawić do lodówki aż desery całkowicie stężeją.
KROK 8: Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubić na sztywno i zrobić z kremu rozetki. Udekorować truskawkami.
