Biszkopty jarosławskie - ciasteczka savoiardi
Składniki
Ciasto
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka cukru cukru migdałowego Delecta
- 70 g mąki pszennej
- 3 jaja (białka i żółtka osobno)
Do posypania:
- cukier puder
Przygotowanie
KROK 1 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
KROK 2 - Ubijamy żółtka z 50 g cukru na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, cukier migdałowy Delecta i dobrze mieszamy.
KROK 3 - Ubijamy białka na sztywną pianę z 20 g cukru. Przekładamy pianę do ubitych żółtek, delikatnie, by piana nie opadła.
KROK 4 - Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużne formy na blachę. Posypujemy cukrem pudrem.
KROK 5 - Pieczemy 6-7 minut w rozgrzanym piekarniku.
KROK 6 - Po wyjęciu blachy z piekarnika czekamy około minutę i zdejmujemy biszkopty. Odstawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Biszkopty jarosławskie – to brzmi dumnie! Zwłaszcza, że są wpisane na listę produktów tradycyjnych, a ich historia sięga XIX wieku. Produkowane od 1876 roku biszkopty jarosławskie są symbolem miasta, znanym także poza granicami kraju – na początku XX wieku eksportowane były nawet na dwór cesarski Austro-Węgier, a także do Rosji i Niemiec.
Ela
06-07-2023
Ocena:
Świetny przepis, smakowały każdemu!