Biszkopty jarosławskie - ciasteczka savoiardi - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min min.

Składniki

Ciasto

Do posypania:

  • cukier puder

Przygotowanie

KROK 1 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.

KROK 2 - Ubijamy żółtka z 50 g cukru na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, cukier migdałowy Delecta i dobrze mieszamy.

KROK 3 - Ubijamy białka na sztywną pianę z 20 g cukru. Przekładamy pianę do ubitych żółtek, delikatnie, by piana nie opadła.

KROK 4 - Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużne formy na blachę. Posypujemy cukrem pudrem.

KROK 5 - Pieczemy 6-7 minut w rozgrzanym piekarniku.

KROK 6 - Po wyjęciu blachy z piekarnika czekamy około minutę i zdejmujemy biszkopty. Odstawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Biszkopty jarosławskie – to brzmi dumnie! Zwłaszcza, że są wpisane na listę produktów tradycyjnych, a ich historia sięga XIX wieku. Produkowane od 1876 roku biszkopty jarosławskie są symbolem miasta, znanym także poza granicami kraju – na początku XX wieku eksportowane były nawet na dwór cesarski Austro-Węgier, a także do Rosji i Niemiec.

Biszkopty jarosławskie - ciasteczka savoiardi - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy