fbpx
Pączki pieczone w piekarniku z budyniem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pączki pieczone w piekarniku z budyniem
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Na ciasto:

  • 120 g masła
  • 100 ml mleka
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży Delecta  
  • 60 g cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g jogurtu naturalnego

Nadzienie:

Przygotowanie

KROK 1: Masło roztop i odstaw do przestygnięcia. Mleko podgrzej, aby było ciepłe. W misce umieść mąkę, drożdże, cukier oraz sól i wymieszaj. Dodaj jajka, roztopione masło, jogurt oraz ciepłe mleko i wyrób ciasto drożdżowe najlepiej robotem lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę do podwojenia objętości.

KROK 2: W międzyczasie przygotuj budyń, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia. 

KROK 3: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na grubość ok. 1,5 cm. Przy pomocy szklanki wykrawaj z ciasta kółka, następnie nakładaj na środek po dużej łyżce budyniu i zlepiaj brzegi. Układaj w papilotkach do muffinek zlepieniem do dołu.

KROK 4: Pączki ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 25 minut w 180 stopniach C.

KROK 5: Przygotuj lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu i polej nim pączki. Posyp je płatkami migdałowymi.

 

Pączki pieczone w piekarniku z budyniem - Delektujemy.pl

Pączki pieczone w piekarniku z budyniem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+