Pączki z serka wiejskiego - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 25 min.

Składniki

Na ciasto:

Dodatkowo:

  • Olej do smażenia (np. rzepakowy)
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Rozgnieć serek wiejski widelcem lub zmiksuj blenderem, aby masa była gładsza. Wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy – dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj wszystko na jednolitą, gęstą masę.

KROK 2: W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do ok. 170-180°C. Łyżką nabieraj porcje ciasta i wrzucaj na gorący olej. Możesz też formować małe kulki zwilżonymi dłońmi. Smaż na złoty kolor przez około 3-4 minuty, obracając je w trakcie. Wyjmij na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

KROK 3: Gotowe pączki posyp cukrem pudrem. Możesz je również nadziać dżemem, kremem czekoladowym lub serkiem waniliowym.

 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy