fbpx
Makaroniki czekoladowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Makaroniki czekoladowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 25
czas przygotowania: 120

Składniki

Makaroniki:

Krem:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • 50 g miękkiego masła

Przygotowanie

KROK 1: Przesiej mielone migdały, cukier puder i kakao do dużej miski. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj aromat i stopniowo dodawaj drobny cukier, aż masa będzie błyszcząca i sztywna.

KROK 2: Delikatnie wmieszaj ubite białka do mieszanki migdałowo-cukrowo-kakaowej, mieszając szpatułką od dołu do góry, aż składniki się połączą i masa będzie gładka i błyszcząca.

KROK 3: Przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj małe kółka (około 3-4 cm średnicy), zachowując odstępy między nimi. Odstaw blachę na około 30 minut, aby makaroniki nieco stężały. Rozgrzej piekarnik do 150 C.

KROK 4: Piecz makaroniki przez około 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozwól ostygnąć na blasze.

KROK 5: Przygotuj krem kawowy. Roztop czekoladę z śmietaną w kąpieli wodnej, dodaj kawę i mieszaj do połączenia. Odstaw do ostygnięcia. Ubij miękkie masło i stopniowo dodawaj do ostudzonej mieszanki czekoladowo-kawowej. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i nadziej nim ostudzone makaroniki.

Makaroniki czekoladowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+