Składniki
Ciasto:- 4 jajka
- 100 g mąki tortowej
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 250 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie wiórków kokosowych Bakalland
- białe winogrona (oczy)
- różowy lukier (uszy)
Przygotowanie
Jedni mówią, że królicza łapka podobno przynosi szczęście. Inni mówią, że lepiej podążać za białym królikiem niż go łapać. A my polecamy upiec słodką wersję biszkoptowego królika.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę i mieszamy ją z mąką.
- Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
- Pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
- W dużej misce ucieramy masło z cukrem.
- Do masy dodajemy sok z cytryny i miksujemy, aż powstanie puszysty krem.
- Biszkopt przekrawamy na pół, tak aby powstały dwa półkola.
- Jedną połowę smarujemy kremem, składamy obie części.
- Biszkopt układamy płaską krawędzią na paterze i wycinamy trójkątny klin bliżej jednego końca. W wyciętym miejscu będzie szyja królika, a mniejsza część zostawiona z przodu to jego głowa.
- Z wyciętego kawałka robimy ogon i przyklejamy go po przeciwnej stronie.
- Całe ciasto smarujemy kremem maślanym.
- Królika posypujemy wiórkami kokosowymi, z winogron robimy oczy, a różowym lukrem oznaczamy uszy.
- Dekorujemy pikiem.
Smaczny ten kicak, prawda?