Zimowy czekoladowiec z mandarynkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 1/2 opakowania ciasta czekoladowego Delecta
- 2 jaja
- 50 ml wody
- 100 g margaryny
- 150 g gorzkiej czekolady
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki koniaku lub likieru
- 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym Delecta
- 500 ml wody
- 2 łyżeczki żelatyny Delecta
- 10 mandarynek
- 1 granat
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Delecta
Przygotowanie
Wypieki z owocami nie są zarezerwowane tylko na lato. Zimą również można znaleźć owoce, które świetnie nadają się do pysznego ciasta.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180ºC (bez termoobiegu).
- Wykorzystujemy połowę opakowania ciasta czekoladowego "Duża Blacha", zmniejszając odpowiednio ilość składników - jaj, wody i margaryny.
- Składniki miksujemy do połączenia.
- Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm, wylewamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40−45 minut, a następnie odstawiamy ciasto do ostudzenia w formie.
- Jaja dzielimy na białka i żółtka w dwóch oddzielnych miseczkach.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, na końcu dodając cukier puder, aż piana stanie się lśniąca.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
- Do czekolady dodajemy alkohol i mieszamy całość, a następnie dodajemy żółtka na zmianę z pianą z białek i ucieramy krem na średnich obrotach.
- Białek jest więcej, więc na końcu dodajemy resztę i mieszamy na niewielkich obrotach, aby dodać musowi nieco powietrza.
- Wystudzone ciasto kroimy na pół, aby powstały dwa blaty. Spód umieszczamy na talerzu lub paterze i nakładamy na niego obręcz tortownicy (dzięki temu galaretka równomiernie zastygnie).
- Na ciasto wykładamy mus czekoladowy, przykrywamy drugim blatem i odstawiamy do schłodzenia na czas przygotowania galaretki.
- Do opakowania galaretki dodajemy 2 dodatkowe łyżeczki żelatyny i zalewamy gorącą wodą, aby całość się rozpuściła.
- Galaretkę wstawiamy na godzinę do lodówki, by nieco stężała. Po tym czasie wyciągamy ciasto i układamy na nim połówki mandarynek.
- Następnie zalewamy galaretką, posypujemy płatkami czekoladowymi i kuleczkami granatu.
- Gotowe ciasto chłodzimy jeszcze przez 2 godziny. Wyciągamy na 30 minut przed podaniem.
- Dekorujemy okolicznościowym pikiem.
Idealny na świąteczny deser, ale także na rodzinny obiad czy inną okazję, podczas której przyda się pyszne ciasto do kawy.