Wilgotny piernik na dużą blachę
Składniki
- 1 opakowanie mieszanki na piernik Delecta
- 3 jajka
- 175 ml wody
- 250g margaryny
- 100 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Bakalland
- 100 g czekolady deserowej (do polewy)
- 50 ml śmietanki 30% (do polewy)
- opcjonalnie: 2 łyżki miodu
- szczypta soli (dla podbicia smaku)
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (tryb góra-dół). Blachę o wymiarach około 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.
KROK 2: Do dużej miski wsyp mieszankę na piernik Delecta. Dodaj jajka, wodę oraz margarynę, a następnie całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Możesz użyć miksera na niskich obrotach, aby uniknąć grudek. Na końcu dodaj posiekane orzechy i delikatnie wmieszaj je do ciasta.
KROK 3: Przelej przygotowaną masę do wcześniej przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Aby sprawdzić, czy piernik jest gotowy, wbij w niego drewniany patyczek – jeśli wyjdzie suchy, ciasto można wyjąć z piekarnika.
KROK 4: Gdy piernik się piecze, przygotuj polewę czekoladową. W rondelku podgrzej śmietankę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Jeśli chcesz, dodaj 2 łyżki miodu dla delikatnej słodyczy.
KROK 5: Upieczony piernik wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Gdy jest chłodny, polej go przygotowaną polewą czekoladową i posyp dodatkową porcją posiekanych orzechów. Poczekaj, aż polewa lekko zastygnie, zanim pokroisz piernik na kawałki.