fbpx
Wilgotny piernik na dużą blachę - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Wilgotny piernik na dużą blachę
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 30
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (tryb góra-dół). Blachę o wymiarach około 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.

KROK 2: Do dużej miski wsyp mieszankę na piernik Delecta. Dodaj jajka, wodę oraz margarynę, a następnie całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Możesz użyć miksera na niskich obrotach, aby uniknąć grudek. Na końcu dodaj posiekane orzechy i delikatnie wmieszaj je do ciasta.

KROK 3: Przelej przygotowaną masę do wcześniej przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Aby sprawdzić, czy piernik jest gotowy, wbij w niego drewniany patyczek – jeśli wyjdzie suchy, ciasto można wyjąć z piekarnika.

KROK 4: Gdy piernik się piecze, przygotuj polewę czekoladową. W rondelku podgrzej śmietankę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Jeśli chcesz, dodaj 2 łyżki miodu dla delikatnej słodyczy.

KROK 5: Upieczony piernik wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Gdy jest chłodny, polej go przygotowaną polewą czekoladową i posyp dodatkową porcją posiekanych orzechów. Poczekaj, aż polewa lekko zastygnie, zanim pokroisz piernik na kawałki.

Wilgotny piernik na dużą blachę

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+