fbpx
Wilgotne ciasto ze śliwkami i kruszonką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Wilgotne ciasto ze śliwkami i kruszonką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 80 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm, smarując ją masłem i posypując mąką. W dużej misce ubij miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy.

KROK 2: Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do masy maślanej, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Dodaj mleko i wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

KROK 3: Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Ułóż na wierzchu połówki śliwek, lekko wciskając je w ciasto.

KROK 4: W osobnej misce przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę, cukier i cynamon. Dodaj zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Posyp kruszonką wierzch ciasta.

KROK 5: Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut, aż wierzch będzie złocisty, a patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Wilgotne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+