Składniki
Beza:
- 1 opakowanie Bezy Delecta
- 125 ml wody
Krem:
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dekoracja:
- posypka Świąteczny czar Delecta
- świeża żurawina
- gałązki rozmarynu
Przygotowanie
KROK 1: W misce umieść zawartość opakowania z mieszanką na bezę, dodaj wodę i miksuj przez ok. 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.
KROK 2: Na arkuszu papieru do pieczenia narysuj ołówkiem okrąg o średnicy ok. 24-26 cm (np. z pomocą pokrywki). Zwróć uwagę, żeby rysunek był na tyle mocny, żeby był widoczny też po drugiej stronie papieru. Ułóż na blaszce z piekarnika rysunkiem do dołu. Wykładaj łyżką masę bezową dookoła okręgu, pozostawiając środek pusty. Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni C. Susz bezę przez 2,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystudzenia.
KROK 3: W tym czasie przygotuj krem: wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na puszystą masę. Gotowy krem wyłóż na wystudzoną bezę i udekoruj posypką, rozmarynem i żurawiną.