Wieniec bezowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Beza:

Krem:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Dekoracja:

Przygotowanie

KROK 1: W misce umieść zawartość opakowania z mieszanką na bezę, dodaj wodę i miksuj przez ok. 8 minut, do uzyskania sztywnej piany. 

KROK 2: Na arkuszu papieru do pieczenia narysuj ołówkiem okrąg o średnicy ok. 24-26 cm (np. z pomocą pokrywki).  Zwróć uwagę, żeby rysunek był na tyle mocny, żeby był widoczny też po drugiej stronie papieru. Ułóż na blaszce z piekarnika rysunkiem do dołu. Wykładaj łyżką masę bezową dookoła okręgu, pozostawiając środek pusty.  Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni C. Susz bezę przez 2,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystudzenia. 

KROK 3: W tym czasie przygotuj krem: wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na puszystą masę. Gotowy krem wyłóż na wystudzoną bezę i udekoruj posypką, rozmarynem i żurawiną. 

 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy